Blauwe lucht en zon. Dat gebeurt niet meer zo vaak, dus een goede reden om er even op uit te gaan. Wegens tijdgebrek maar een korte wandeling over de Honderdmorgensedijk in de Gement, een natuurgebied tussen Vught en Den Bosch dat in bezit is van Natuurmonumenten.

De Gement is een beschermd natuurgebied voor weidevogels, zwanen en ganzen. Die laatste twee soorten zie je er vooral in de winter. Vanwege de zachte temperaturen zijn ze nu al bijna allemaal weer vertrokken. De weidevogels moeten juist nog komen. Maar dat betekent niet dat er nu niets te zien is. De Honderdmorgensedijk is voor een deel afgesloten voor verkeer en aan beide kanten omgeven door polderlandschap.
Het gebied staat vaak voor een deel onder water, maar met de vele regen van de afgelopen maanden, is het nu wel heel erg nat en modderig. Maar de zon schijnt deze dag volop dus ik geniet met volle teugen. Van alle kanten hoor ik de veldleeuweriken en heel af en toe zie ik ze vanuit de grassen omhoog vliegen. Daar maken ze een baltsvlucht naar beneden om weer uit het zicht te verdwijnen. Het lentegevoel is hier volop aanwezig. Hoewel je het hier nu even niet zou zeggen, gaat het helemaal niet goed met deze vogelsoort en dat maakt het extra waardevol om ze te zien en horen. Even later hoor ik ook luidkeels gezang vanuit het riet. Een mannelijke rietgors is in een rietstengel geklommen om indruk te maken op een vrouwelijke soortgenoot.
Onderweg kom ik de boswachter tegen, die een ronde op de fiets door het gebied maakt. We genieten samen van de lente die hier is begonnen en praten ook over de uitdaging om de natuur te behouden. Twee keer worden we gepasseerd door wandelaars met loslopende honden. Dat is hier niet toegestaan, maar volgens de boswachter trekken de meeste mensen zich er niets van aan. Ondanks haar herhaaldelijke verzoeken om de honden aan de lijn te doen, wordt hier weinig gehoor aan gegeven. Omdat ze geen boa is, mag ze niet bekeuren, dus is ze afhankelijk van de goede wil van de mensen. Helaas is die vaak ver te zoeken. Honden zijn in dit soort gebieden echter schadelijk voor de vogels, zeker in een gebied waar veel kwetsbare soorten zitten.
Wanneer de boswachter weer verder fietst, loop ik terug naar de auto. Op dat moment landt er een vogel vlak bij me op een paaltje. Het is een graspieper. Zo mooi als nu heb ik deze vogel nog nooit kunnen bewonderen. Hij of zij blijft rustig zitten en kijkt me nieuwsgierig aan terwijl ik foto's maak. Wat een bijzonder moment! In de bermen komen ook de eerste bloemen al op en de wilg staat in bloei. Daar genieten ook de eerste bijen van. De boom zit vol gezoem met bijen die de poten vol stuifmeel hebben. Het is pas februari, maar ik heb het lentegevoel vandaag optimaal kunnen beleven :).

Rietgors (boven) en graspieper (onder)


Bij in een bloeiende wilg
Reactie plaatsen
Reacties